Bacalar soba bacası, şömine bacası, doğalgaz bacası, mutfak bacası,
havalandır bacası gibi kullanım yerlerine göre ve cihazlara göre adlandırılır.
Her birinin özelliği farklıdır ve amacına uygun kullanılmalıdır.
ÖRNEK:
A: Mutfak Bacasına Soba Bağlanmaz.
BACA ÇEŞİTLERİ VE TEKNİKLER
•1-DUMAN VEYA ATEŞ BACALARI
•2-HAVLANDIRMA BACALARI VE IŞIKLIKLAR
•3-ÇÖP BACALARI
•4-TESİSAT BACALARI
1- Ateş Bacaları:
• Kalorifer, soba, şömine ve fabrika ocak ve kazanlarında yanan katı, sıvı ya da gaz yakıtların dumanını dış atmosfere atmak için yapılan bir bina bölümüdür. ateş bacalarında genellikle tuğla, pişirilmiş kil, beton künk veya özel betonlar kullanılır.
Ateş bacalarının yapım kuralları ve düzenleme şekilleri
•1- Bacalar özellikle iç duvarlarda düzenlenmelidir.
•2- bacaların uzun kenarları çatı eğimine paralel olmalıdır. böylece yağmur ve kar sularının baca dibine ve çatıya zararlı etkisi azaltılmış olur.
•3- bacalar çatı mahyalarını ve birleşim noktalarını kesmeyecek şekilde düzenlenmelidir.
•4- bacalar mümkün olduğunca bir arada gruplandırılmalı ve çatı üzerine en az sayıda çıkarılmalıdır.
•5- bacalar en yüksek çatı mahyası seviyesi ya da komşu bina üst kotundan en az 50 cm daha yukarıya çıkartılmalıdır. Aksi halde rüzgar nedeniyle geri tepme meydana gelebilir.
•6-baca içinde ki derzler iyice doldurulmalı ve düzeltilmelidir.
•7- bacanın içi sıvanmamalıdır. Dökülecek sıva parçaları bacayı tıkayabilir.
•8- bacaların bina ve çatı arasında kalan dış yüzeyleri derzlerden çıkması olası ateş ve yangın tehlikesinden korunmak amacıyla mutlaka sıvanmalıdır.
•9-baca içerisinde ki kurumun zaman zaman temizlenebilmesi için genellikle bodrum katta ve döşemeden en çok 70 cm yukarıda en az bir temizleme deliği bırakılmalıdır.
•10- baca dipleri yağmur ve kar sularının geçmesini önlemek üzere çinko bakır saç gibi malzemeden kaplanmalıdır.
•11- baca üzerine başlık yapılmalıdır. bunun sebebi bacalara yağmur ve kar suyunun kuşların ve haşerelerin girmesini önlemek ve rüzgârın bacalar üzerine etkisini azaltmak içindir.
•12- bacalar tehlikesizce ve kolayca temizlenebilmeli ve en kesitlerinde ki muhtemel bir daralma tespit edilebilmelidir.
•13- bacaların duvarlarına ve içine bacaya ait olmayan hiçbir eleman tesisat, dübel, kelepçe, çengel, anten kablosu yerleştirilmemelidir.
•14- baca duvarları prensip olarak döşeme kiriş kolon ve diğer taşıyıcı elemanlar tarafından kesilmemelidir.
•15- her soba ve ocak için ayrı bir baca yapılmalı, aynı baca kanalına 1 den çok baca deliği açılmamalıdır, bu zorunlu olarak uygulanacaksa 2 delik arasında en az 30 cm yükseklik farkı olmalıdır.